Wat zijn de zoekmogelijkheden in de zoekbalk?

Wat zijn de zoekmogelijkheden vanaf de zoekbalk op de site?

Hoe kan ik zoeken op een samenstelling van woorden, bijvoorbeeld “tussenvoegsel achternaam”? Of een woord uitsluiten van de zoekresultaten.

Misschien kan er een overzicht van mogelijkheden aan de zoekbalk worden gekoppeld.

Op dit moment is alleen “eenvoudig zoeken” mogelijk. Als er meerdere zoekwoorden opgegeven worden, dan worden alle documenten die 1 of meerdere zoekwoorden bevatten teruggegeven en aflopend gesorteerd op de totale frequentie. Dat werkt voor de eerste kennismaking gemakkelijk, maar bijvoorbeeld het gebruiken van een veelvoorkomend woord zoals “budget” zorgt al voor duizenden hits.

Een verfijning is dat als de naam van een overheid voorkomt (met of zonder de vorm), dan wordt automatisch de overheid geselecteerd met die naam. Bijvoorbeeld “Epe zwembad” leidt tot de selectie van “Gemeente Epe” en de resterende zoekterm “zwembad”.

De gezochte mogelijkheid was aanwezig in de vorige versie, maar het bleek voor veel het eerste gebruik te lastig. De verwachting is dat dit weer toegevoegd wordt in de komende 2 weken als “geavanceerd zoeken”. De mogelijkheden zijn wel al beschreven, zie Hoe doorzoek ik raadsstukken van meerdere overheden in 1x?.

Met het weer terugzetten van geavanceerd zoeken kun je inderdaad zoeken op een specifieke woordenreeks, bijvoorbeeld "zwembad Calluna" (inclusief dubbele aanhalingstekens) voor het exacte voorkomen in de documenten of bijvoorbeeld "zwembad Calluna"~50 voor deze twee woorden met maximaal 50 tekens er tussen.

Het uitsluiten wordt dan weer mogelijk met bijvoorbeeld het ‘-’-teken zoals in vliegveld -Schiphol -Lelystad voor alle documenten over vliegvelden behalve als ook het woord Schiphol of Lelystad er in voorkomt. Er kan dan ook gewerkt worden met operatoren zoals:

vliegveld AND ( Rotterdam OR Hilversum )

Mocht het dringend zijn, dan kan ook een directe query afgevuurd worden. Neem daarvoor svp even per e-mail of telefoon contact op.

Geavanceerd zoeken is weer beschikbaar op Open Archivaris, de aankondiging is terug te lezen op Geavanceerd zoeken op Open Archivaris.